October 13, 2013

Moist Chocolate Cake

Bahan A
  • 2cawan tepung gandum
  • 1sdt Soda bikarbonat
  • 1sdt Baking powder
  • 4sudu besar serbuk koko(penuh tau)

Semua bahan di campur dan di ayak sekali..

Bahan B
  • 4biji telur
  • 1cawan gula blend
  • 1cawan susu pekat manis
  • 1cawan minyak masak(minyak jagung pon boleh)

 Blender bahan B iaitu telur+gula 8-10minit. Masukkan susu + minyak blend lagi selama 2minit.

Bahan C
  • 1cawan air panas mendidih(Panaskan air kukusan secukupnya.)
Masukkan Bahan A + Bahan B kacau rata. Kemudian masukkan air panas mendidih tadi, kacau sehingga sebati. Sapukan loyang dengan marjerin. Tuang adunan dalam bekas dan kukus selama 1jam. Semasa mengukus tutup tudung periuk kukus dengan kain supaya wap tidak menitis atas kek..(pastikan air mendidih baru kukus). Masukkan ke dalam fridge. 

Topping
  • 1sudu besar marjerin
  • 21/2sdb serbuk koko
  • 1/4 cawan susu cair
  • 3/4 cawan susu pekat. Masak double boiler hingga sebati sehingga menjadi pekat sedikit. Sejukkn dan tuang atas  kek. Tabur choc rice dan choc masakan.

Post a Comment